مضرات فست فودها بر کودکان

مضرات فست فودها بر کودکان را نادیده نگیریم

مضرات فست فود ها بر روی کودکان تاثیرات نامطلوبی داشته و آنها را مستعد بسیاری از بیماری ها از جمله تاخیر در رشد بدنی و مغزی می کند.

فست فود ها به علت ارزش غذایی بسیار پایین و مواد مضر موجود در آن و دارا بودن کربوهیدرات های فراوان و عدم وجود فیبر مقدار زیادی گلوکز در جریان خون ایجاد می کنند.

گلوکز تاثیرات نامطلوبی بر روی پانکراس و ترشح انسولین می گذارد. در نتیجه انرژی زیادی نیاز است تا بدن کودک این مواد را  دفع کند.

زمانی که کودکان در سن رشد هستند دچار کمبود کلسیم و ویتامین D و خیلی مواد ضروری بدن هستند .

فست فود ها در رشد بدنی و  مغزی (  کاهش بهره هوشی) رشد قد و بخصوص قدرت بینایی آنها اختلال ایجاد می شود .

مضرات فست فود ها بر روی سیستم ایمنی اطفال تاثیر و آن را تضعیف می کند.

فست فود ها به کبد کودکان آسیب می رساند و در نو جوانی ممکن است کبد آنها دچارنارسایی شود.

فست فود ها باعث بیماری های دیابت فشار خون و غیره در بزرکسالی می شوند و ممکن است در نو جوانی دچار مشگلات پوست و مو شوند.

 پس بهتر است برای جلوگیری از این مشگلات به کودکانمان بیشتر آموزش دهیم.

از سبزیجات میوهها و حبوبات  و انواع آجیل به جای شیرینی ها، فست فود ها، چیپس و کلوچه و غیره استفاده کرده و آن ها را به سالم زیستن با تغذیه طبیعی آشنا کنیم 

 

مضرات فست فودها بر کودکان و روان آن ها

چاقی و کاهش اعتماد به نفس

از آن رو که اسکلت اصلی جسم و روح افراد در کودکی شکل می گیرد،

مصرف زیاد فست فودها علاوه بر خطرات جسمی فراوان و بروز چاقی، منجر به کاهش اعتماد به نفس کودکان می شوند

مضرات فست فودها بر کودکان بخصوص پسر بچه ها بیشتر بوده و آن ها را از بازی و تحرک دور خواهد کرد.

این چاقی  را از جمع همسالان خود دور می کند و منزوی شدن آن ها را منجر می شود.

افزایش ساعات تماشای تلویزیون و بازی های کامپیوتری، کاهش فعالیت بدنی و انتخاب های غذایی نادرست و… نیز در ایجاد این مشکل نقش موثری دارند.

مصرف فست فودها - خطر چاقی کودکان
مصرف فست فودها – خطر چاقی کودکان

مضرات فست فودها بر کودکان و اختلالات عصبی در آن ها

شاید آنچه کمتر به آن فکر کرده باشید، این است که فست‌ فودها حتی می‌توانند بر اختلالات روانی هم تاثیرگذار باشند.

تحقیقات نشانگر آن است که محصولات فرآوری شده و روغن‌های اشباع هردو جزء اصلی فست‌ فودها هستند، که حالت‌های عصبی را تشدید

و آستانه تحریک‌پذیری را پایین می‌آورد

مضرات فست فودها بر کودکان و اختلال رشد

نداشتن ارزش تغذیه ای و بالا بودن کالری باعث می شود، مواد موثر رشد کودک به وی نرسیده و کودک دچار اختلال رشد و انواع بیماری ها از جمله ضعف دید، کاهش رشد قد، کاهش یادگیری و ….می شود.

خیلی از محققین علت کاهش رشد قد، در نسل های اخیر را تغذیه نامناسب کودکان در سن رشد می دانند.

از دیگرمضرات فست فودها کاهش هوش نیز می باشد، معمولا در فست‌ فودها از روغن‌های جامد و اشباع استفاده می‌شود که باعث کاهش هوش و بار مغزی کودکان می‌شود.

بیماریهای گوارشی

سوسیس و کالباس بیش از همه، سیستم گوارش را درگیر کرده و بر آن تاثیر مخرب دارد.

در تمام کارخانجات تولید سوسیس و کالباس از نیترات و نیتریت در تهیه این محصولات استفاده می‌کنند.نیترات در مجاورت باکتری‌های روده به ماده‌ای به نام نیتروزامین تبدیل می‌شود.

نیتروزامین به میزان بالایی خطر بروز انواع سرطان‌ها از جمله سرطان روده را افزایش می‌دهد.

البته باید گفت یک یا دو بار استفاده از فست‌ فودها مشکل جدی ایجاد نمی‌کند، اما افرادی را می‌بینیم که به‌ طور متوسط یک روز در میان فست‌ فود می‌خورند. این افراد در معرض خطرات جدی هستند.

اگر به آمار بیماری سرطان در کشور آمریکا نگاهی بیندازید متوجه می‌شوید که میزان سرطان روده در این کشور چقدر بالاست. زیرا مصرف غذاهای فست‌فود در این کشور بیش از سایر کشورهاست.

مضرات فست فودها بر کودکان و تضعیف سیستم ایمنی

مطالعات جدید نشان داده‌ که مصرف فست‌ فودها و محصولات فرآوری شده ازجمله سوسیس و کالباس به مرور زمان بر سیستم ایمنی بدن تاثیر گذاشته و آن را تضعیف می‌کند.

سیستم گوارشی با سیستم ایمنی در ارتباط است. هر آنچه که بتواند بر سیستم گوارش تاثیر بگذارد. بر سیستم ایمنی هم تاثیرگذار است.

حدود ۵۰ درصد سیستم ایمنی ما از سیستم گوارش نشات می‌گیرد. حدود ۴٠ درصد سلول‌های سیستم ایمنی در سیستم گوارش قرار دارند.

بنابراین فست‌ فودهایی که سیستم گوارشی را درگیر می‌کنند می‌توانند به‌ طور غیرمستقیم بر سیستم ایمنی هم تاثیر تخریبی داشته باشند.

مضرات فست فودها بر کودکان و انواع بیماری ها

میکروب ها و باکتری های باقی مانده دربرخی فست فودها آمار بالایی از مراجعه کودکان به مراکز درمانی بر جای گذاشته است.

سالانه کودکان زیادی در دنیا به علت ضعف بدنی و سیستم دفاعی کامل در برابر برخی میکروب ها بخصوص در سوسیس و کالباس،

جان خود را از دست می دهند.

علاوه بر مسمویت های ضعیف و حاد، فست فودها باعث زمینه چینی بیماری های گوناگون در بزرگسالی می شوند.

از جمله آن ها می توان به ناراحتی های قلبی، نارسایی کبد، بالا رفتن قند و چربی و… اشاره کرد.

نکته مهم

هرچه سن استفاده از فست فود کاهش یابد، رشد کودک بیشتر دستخوش خطر می شود.

این خطر بیشتر در کمین کودکان نوپاست که با آشنا شدن آن ها با چربی و شوری زیاد، دیگر غذاهای کم چرب تر و کم نمک تر را نمی پذیرند و

به اصطلاح پایه سلیقه غذایی آن ها کج بنا گذاشته می شود.

راه حل

متاسفانه باید افزایش رابطه فست فود و کودکان را پذیرفت و تنها در صدد کاهش آن برخاست.

والدین اگر خود سعی کنند، غذاهای متنوعی در خانه برای کودک فراهم آورند، این مشکل کمتر ایجاد خسارت می کند.

درکنار انواع برگرها یا سیب زمینی های خانگی بهتر است مصرف انواع سالادهای سالم را افزایش دهید. نکته بعدی این است که دفعات رفتن

به رستوران ها را کاهش دهید. این امر را به مرور انجام داده تا ذائقه کودک به مرور تغییر نماید.

زنگ خطر برای دیابتی‌ها

فست فود ها و افزایش خطر دیابت
فست فود ها و افزایش خطر دیابت

معمولا فست‌ فودها غذاهایی سرخ شده هستند که برای طبخ آن از روغن‌های اشباع مضر استفاده می‌شود.

این روغن‌ها بارها و بارها به نقطه دود می‌رسند و از این نظر می‌توانند سرطانزا باشند.

 علاوه بر این روغن‌ها باعث بالا رفتن قند و تشدید بیماری در دیابتی‌ها می‌شود.

به این ترتیب که در یک سیکل معکوس، چربی به قند تبدیل شده و باعث بالا رفتن قند می‌شود. می‌توان گفت اگر افراد به بیماری مبتلا باشند،

با مصرف فست‌ فودها تشدید بیماری خود را تضمین کرده‌اند. همچنین اگر به بیماری‌ها مبتلا نباشند، مصرف درازمدت فست‌ فودها می‌تواند باعث ایجاد بیماری شود.

مضرات فست فودها بر کودکان و خطر مرگ در سنین جوانی!

فست‌ فودها،خصوصا انواعی از آن که مدت طولانی سرخ می‌شود، کلسترول خون را افزایش می‌دهد.

همین می‌تواند عامل بیماری‌های قلبیعروقی، کبد چرب و بروز انواع سکته‌های قلبی و مغزی باشد.

یکی از فاکتورهای سکته و مرگ و میر در دوران جوانی تغذیه غلط در دوران کودکی و مصرف بی‌رویه فست‌فوده ها می باشد.

ممکن است انگل بگیرید!

فست فود خطر انگل در کودکان
فست فود خطر انگل در کودکان

اگر به‌ طور مداوم و بیش از حد فست‌ فود بخورید، انواع انگل‌ها را به بدن خود دعوت کرده‌اید. شاید تصور کنید ابتلا به انگل‌ها بیشتر برای کودکان است.

اما باید بگوییم این موضوع در بزرگسالان هم به میزان زیادی دیده شده و در حال افزایش است. مسلما محیط آلوده تولید محصولات فرآوری شده می‌تواند منجر به ابتلا به انگل شود و این دور از ذهن نیست.

مضرات فست فودها بر کودکان و تشدید سردردهای میگرنی

سر درد های میگرنی در کودکان
سر درد های میگرنی در کودکان

مصرف فست‌فود ها به دلیل ادویه زیاد و روغن بیش از حد، در برخی افراد باعث عود سردردهای میگرنی می‌شود.

اگر چه این غذاها می‌تواند حملات را سریع‌تر و طولانی‌تر کند اما تحقیقی مبنی بر اینکه فست‌ فودها عامل میگرن هستند، وجود ندارد.

مرغ سوخاری را دست‌کم نگیرید!

مرغ سوخاری مصر برای کودکان
مرغ سوخاری مصر برای کودکان

شاید فکر کنید اگر در منو، مرغ و گوشت را انتخاب کنید، از بیماری‌های سوسیس و کالباس در امان هستید.

اگرچه این غذاها اندکی بهتر از سوسیس و کالباس هستند .اما به هیچ عنوان مضرات‌شان تفاوت قابل ملاحظه‌ای ندارد.

سرخ شدن‌های طولانی کیفیت غذاها را به حداقل می‌رساند.

مضرات فست فودها بر کودکان و مخلفات دردسرساز 

 

وقتی با منوی فست‌ فودها رو به رو می‌شوید، اغلب به غذای اصلی رضایت نمی‌دهید و انواع سس‌ها، قارچ سوخاری و پنیر، نوشابه، سیب‌زمینی سرخ شده، پیاز حلقه‌ای و ناگت را سفارش می‌دهید!

محققان می‌گویند ضرر مخلفات و خوراکی‌هایی که در کنار فست‌ فودها سرو می‌شود، به اندازه خود فست‌ فودهاست.

خوردن فست‌ فودها با افزایش رشد زودرس و چاقی نیز همراه است و این را بگذارید کنار تمام عوارضی که در این مطلب از آن ها یاد کردیم.

 پیشنهاد‌های شما چیست؟!

پیشنهاد اول اینکه شما می‌توانید یک روز در هفته را به خرید مواد غذایی اختصاص دهید. سعی کنید از انواع سبزی‌ها سبدتان را پر کنید.

سالاد همیشه باید در سفره غذا حضور داشته باشد، بنابراین از کاهو، کرفس، هویج، کلم بنفش، فلفل‌های دلمه‌ای، جوانه‌ها، خیار و گوجه‌فرنگی، انواع کلم و… غافل نشوید.

همین وجود سبزی‌های پاک شده و ضد‌عفونی شده در یخچال خانه، شما را هر شب برای درست کردن سالاد ترغیب می‌کند. اگر سبزی خوردن هم بخرید که یک نمره عالی دارید.

فکر نمی‌کنید نگهداری از سبزیجات تازه برای یک هفته کمی مشکل باشد؟

نه، اصلاً هرچیزی راهی دارد! اغلب این مواد برای ۵ تا ۶ روز در یخچال قابل نگهداری هستند.

مثلاً می‌توانید هویج را پاک کنید و سریع با خردکن برقی یا آسیاب خرد کنید و در یک ظرف (بدون آب یا روغن) کمی تفت دهید و بعد از خنک شدن در یخچال نگهداری کنید.

کلم قرمز را هم می‌توان خرد کرد و با یک لیوان آب و سرکه کمی پخت و آن را برای چند روز نگهداری کرد.

کرفس و کاهو و سایر مواد را هم باید شسته و ضدعفونی کنید و بگذارید آب اضافه آن کمی گرفته شود و در یخچال بگذارید.

در این صورت حتی پسر و دختر کوچکتان هم می‌توانند ظرف سالاد را تهیه کنند. به‌ همین راحتی!

و ابتکارات بعدی؟

ببینید با یک نو آوری کوچک می‌توانید روی سالاد با توجه به سلیقه‌تان از پنیر رنده شده، کشمش یا گردو یا همه آن ها استفاده کنید.

انواع کوکو‌ها، املت‌ گوجه‌فرنگی و املت پنیر هم غذا‌های حاضری لذیذی هستند. فراموش نکنید که مصرف روزانه یک تخم‌مرغ برای همه افراد خانواده توصیه می‌شود.

سالاد ها و افزایش سلامتی کودکان
سالاد ها و افزایش سلامتی کودکان

مورد دیگر هم اینکه همیشه ماست همراه با خیار یا هویج رنده شده یا کدوی سبز رنده شده یا حد‌اقل ساده آن‌ را سر سفره داشته باشید، چرا‌که ماست منبع خوب کلسیم است و بچه‌ها باید به طعم آن خو بگیرند.

دیدید که برای غذاهای حاضری تنها باید مواد مورد نیازتان آماده باشد تا شما در مدت‌ کوتاهی بتوانید آن را تهیه کنید.

اگر بنشن پخته و فریز شده هم داشته باشید حتی انواع آش را هم می‌توان به‌ سرعت تهیه کرد.

دیگر اینکه می‌توانید از سبزی‌های خرد شده آماده برای پخت سبزی‌ پلو استفاده کنید. کلاً یک

ساعت بیشتر طول نمی‌کشد و آن را با تن ماهی یا با کوکوی سبزی میل کنید.

مضرات فست فودها بر کودکان و عشق پیتزا‌ها را چه کنیم؟

پیتزای خانگی

حق با شماست. بعضی از افراد خانواده عاشق پیتزا هستند و قرار نیست با این برنامه کسی را از چیزی محروم کنیم،اما این موضوع هم راه حل دارد.

شما می‌توانید پیتزا را در خانه و به راحتی تهیه کنید. نان پتیزای آماده به شما کمک می‌کند در یک ماهیتابه پیتزا بپزید.

 از انواع سبزی‌هایی که دوست دارید مثل: قارچ تفت داده شده پیاز، تکه‌های ریز از انواع فلفل‌ها، کرفس ریز شده همراه با کمی گوشت چرخ شده که قبلاً آن را پخته‌اید یا تکه‌ای گوشت پخته شده مرغ یا ماهی استفاده کنید. پنیر را کمتر بریزید چون پنیر پیتزا بسیار چرب است.

اگر ته ماهیتابه را هم کمی چرب کنید و در ماهیتابه را بگذارید که حرارت داخل پنیر را ذوب کند، پیتزای قابل اعتمادی پخته‌اید که به‌مراتب بهتر از آن چیزی است که از بیرون سفارش می‌دهید.

برای بچه‌هایی که سوسیس و کالباس و سیب زمینی سرخ کرده جزئی از زندگی‌شان شده چه پیشنهادی دارید؟

اگر کودکان شما از آن دسته بچه‌هایی هستند که سوسیس و کالباس دوست دارند، آنها را منع نکنید چون آن وقت دور از چشم شما از ساندویچ‌های بازار خریداری می‌کنند.

بهتر است در برنامه غذایی گاهی ساندویچ‌های مورد علاقه بچه‌ها را با سوسیس و کالباسی که خودتان می‌خرید و از مارک آن و وجود پروانه بهداشت روی آن مطمئن هستید بخرید.

کالباس خانگی
کالباس خانگی

نکته اصلی

اینجاست که در منزل، شما شرایط پخت صحیح را رعایت می‌کنید از کاهوی ضدعفونی شده و گوجه‌فرنگی که با دست خودتان خرد شده استفاده می‌کنید.

بنابراین هم به علاقه بچه‌ها توجه کرده‌اید و هم کنترل اوضاع را از دست نداده‌اید.

یک ظرف سالاد و یک ساندویچ تهیه شده با مواد مطمئن بهتر از این است که بچه‌ها در حسرت این غذا‌ها در بیرون خانه در معرض خطر قرار بگیرند.

سیب‌زمینی سرخ کرده هم غذایی است که همه دوست دارند ولی اگر ما اضافه وزن داریم و چاق هستیم و اگر در خانواده‌مان افراد مبتلا به بیماری قلبی داشته‌ایم باید خودمان مراقب باشیم. نمی‌گویم هرگز سیب‌زمینی سرخ کرده نخورید ولی سیب‌زمینی آب‌پز و کبابی هم خوشمزه است. سیب‌زمینی‌های تنوری را امتحان کنید و ذائقه بچه‌هایتان را به‌ این‌گونه غذاها عادت دهید.

 و به‌عنوان آخرین مورد، یکی از  جذابیت‌های فست‌فود‌ها، بیرون خانه غذا خوردن است. آن را چه کنیم؟

این مورد، خیلی خوب و در عین حال فریبنده است. شما می‌توانید گاهی برای تنوع در محل‌های مورد علاقه کودکان در خارج از خانه غذا بخورید اما سبد سبز غذای خانگی‌تان حتما همراهتان باشد.ا

آخرین یافته های علمی در مورد مضرات فست فودها بر کودکان

تاثیر غذاهای چرب در بدنتأثیر غذاهای چرب در بدن همانند تأثیر ماری جوانا است، بر اساس نتایج یک پژوهش آمریکایی، مصرف مواد غذایی چرب منجر به ‏تولید مولکول هایی در بدن می شود که حسی شبیه به حس مصرف ماری جوانا ایجاد می کند و واکنش های شیمیایی بدن را به‎ ‎افراط در خوردن مواد غذایی سوق می دهد.

البته پیش از این نیز محققان می دانستند بعضی از غذاها می تواند باعث ایجاد تشنگی ‏شود اما نمی دانستند تأثیر این قبیل غذاها تا چه حد است.

یک پژوهش جدید نشان می دهد که مصرف مواد غذایی چرب باعث تولید ‏مواد شیمیایی با نام آندوکانابیونید در بدن می شود.

تأثیر این مولکول ها در بدن شباهت بسیار زیادی به اثرات ماری جوانا دارد. در ‏واقع این مولکول ها از مدت ها قبل کشف شده بود .

محققان در مدت مطالعاتشان دریافتند که بدن کاملاً توانایی تولید این ‏کانابیو نیدهای خاص را دارد که روی سیستم عصبی تأثیر می گذارد و احساس غم و اضطراب را از بین می برد.

اما مشکل اینجا است ‏که محققان مشاهده کردند این آندوکانابیونیدها همچنین میل به خوردن مواد غذایی چرب مانند سیب زمینی سرخ کرده و غیره را ‏افزایش می دهند.

این مسئله کم کم باعث مصرف بیش از حد چربی ها می شود و آسیب های بعدی را در پی دارد.

دانیل پیوملی محقق ‏دانشگاه ‏Irvine‏ کالیفرنیا می گوید ما برای نخستین بار نشان دادیم که آندوکانابیونیدها نقش بسیار مهمی در تنظیم میزان مصرف ‏چربی ها دارند.‏

مطلب پیشنهادی

آلرژی کودکان

آلرژی علت اصلی بیماری در اطفال

  آلرژی چیست؟ چگونه می توان آن را درمان کرد؟ حساسیت در اطفال و بزرگسالان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *